Räddaren i nöden!


Förkyld och snorig som jag är så tycker jag mig ha provat allt för att lindra min skorviga hals. Sen i höstas har jag  lagt ut en förmögenhet på hälsokost, vitaminer, mediciner och läkarbesök. Men det enda som verkligen lindrar och lugnar är den gamla hederliga honungen. Te med honung eller bara varmt vatten med honung.


Ingen är nytt under solen även Cleopatra förstod honungens helande kraft...hon badade regelbundet i ett mjölk (lactos syran löser upp gamla hudceller) och honungsbad (honungen mjukgör och lenar). Vi kan lägga ner förmögenheter på det allra sista hightech produkterna...men det allra bästa kurerna kommer fortfarande från naturen. Det är över 6000 år sedan världens dåvarande vackraste kvinna badade i mjölk och honung. Anledningen var att Egyptierna visste vad som krävdes för att bevara både det levande och döda i "fräsch" form. Drottningen var besatt av att behålla sin skönhet och vackra hud så mjölken och honungen blev ett av flera livselixer. Än idag så så gör man krämer som innehåller mjölksyra/laktos för att den har en exfolierande dvs. peelande effekt på huden och honungen...ja det finns väl inte ett spa som INTE har någon honungskur/mask/eller behandling.

Honungens läkekraft är outstanding...hittade en kanon bra sida http://www.honung.se/  där kan du hitta massor av goda recept med honung i. Både när det gäller matlagning och bakning.


Farmor var inte helt fel ute - honung hjälper mot hosta. Det visar en färsk amerikansk undersökning.
"Det kan vara värt att prova som ett alternativ", säger Roland Sennerstam, docent och överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Studien omfattade 105 barn med hosta. En tredjedel av dem fick honung, en tredjedel fick hostmedicin med det verksamma ämnet dextromorfan, ett ämne som dock inte återfinns i de hostmediciner som säljs receptfritt i Sverige, och en tredjedel av barnen fick ingenting mot hostan.
Barnen som fick honung mot hostan uppvisade snabbast bättring.
- Ge barnen lite tid och de kommer att må bättre, säger Pat Jackson Allen, professor vid Yale, till USA Today. 

En tesked honung i varmt vatten kan alltså vara en riktig dunderkur när barnet är förkylt. Man ska dock inte ge honung till barn yngre än ett år eftersom det finns en liten risk att de kan drabbas av spädbarnsbotulism, en mycket allvarlig förgiftning orsakad av bakterien Clostridium Botulinum som bildar ett livsfarligt toxin

Vad är honung?

Honung är enligt Livsmedelsverket (SLVSFS 2003-10), något förenklat, den produkt som bin framställer av pollen och nektar, alternativt sekret från levande växtdelar, eller utsöndringar från växtsugande insekter, t ex bladlöss (Aphididae). För att en produkt skall få kallas honung får inget ha tillförts eller borttagits.

Källa: Wikipedia


Honung är den mest energiladdade naturprodukten vi har. Dess innehåll av druv-
och fruktsocker omsätts snabbt i kroppen till bränsle för musklerna. Den bästa
sportdrycken gör man av ett par matskedar honung i en liter vatten. Lite pressad
citron gör smaken läskande i värmen.
Vad vi kanske inte tänker på när vi njuter av den goda honungen, är det otroliga
arbete bina lagt ner för att producera densamma. För att tillverka en enda tesked, fordras mellan 1 000 och 1 500 blombesök.

Information hämtad från "I bigården för nybörjare och veteraner" Curt Augustsson

                      


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0